Jag har sedan jag var liten varit förtjust i ordspråk och tycker att det verkar vara en genre som håller på att försvinna, eller har jag fel?

Den här fyndiga berättelsen såg jag i en tidning för en herrans massa år sedan. Hoppas det är ok att publicera den här. Berättelsen innehåller en hel mängd kända ordspråk – det är bara det att här har man vänt på steken och gett ordspråken motsatt betydelse. Så min uppmaning är; hur många ordspråk känner du igen i berättelsen?

Det var en gång en man som steg upp tidigt för att fara till kvarnen och mala. Det var nermörkt och det enda mannen såg var familjens alla olikfärgade katter.

Mannen väckte hustrun för att hon skulle hjälpa honom att söka alla ting han skulle ha med. Det visade sig dock att två ögon hade sett bättre än fyra.

Däremot fick mannen en underbart god morgonsoppa, tillagad av flera kockar, till vilka makarna hyrde ut ett rum.

Allesammans hjälpte sedan mannen att lasta, ty ensam var han inte stark.

Nu var lasset klart i ett huj, ett stort lass som fullständigt krossade en liten tuva vid utfarten.

Väl ute vid vägen – en av de många som inte leder till Rom – undvek mannen med näppe en grop fylld av folk som trillat i. Den som grävt gropen stod skadeglatt och tittade på, alltmedan han ljudlöst sparkade på några tomma tunnor.

En tät rök lägrade sig över nejden. Mannen såg dock inte någon eld. Plötsligt glimmade det till i skogen. Guld!

Detta är nog min belöning för att jag inte tigit, utan talat så mycket, tänkte mannen. I sin glädje fyrade han av en salut med sin jaktbössa. Skottet träffade helt nära en hare som dog av skrämsel.

En räv som redan gapat över mycket åt upp haren. Räven hade verkligen tur. Han hade gått över ån för att dricka vatten. Nu fick han dessutom harmiddag, tryfferad med goda söta rönnbär.

I detsamma gick solen upp och en svala syntes ensam mot himlen och med ens blev det sommar!

Mannen var äntligen framme vid kvarnen, först av alla. Men han fick vänta till eftermiddagen på att mala eftersom datorn som hanterade bokningarna hade hakat upp sig.